Wellness
Sebze ve meyveler vücudun işleyişi açısından son derece önemli besin ögeleridir. Sağlıklı ve düzenli beslenme halinde vücudumuzda meydan gelen biyokimyasallar tepkimeler düzenli bir şekilde oluşmaya devam eder; ancak bazı besin ögelerinden mahrum kaldığında ise doğal olarak işleyiş bozulur. Bu nedenle mevsiminde ve yeteri kadar meyve sebze tüketmek önemlidir. Burada özellikle mevsiminde kelimesini vurgulamak gerekir çünkü zamanında üretilmeyen meyve ve sebzeler vitamin-mineral değerleri açısından oldukça fakiridir.
Bağışıklık sistemi, vücudun doğal bir sistemi olmakla birlikte dönemsel olarak güçlenebilir ve zayıflayabilir. Yaşlanma süreci içerisinde bağışıklık sisteminin zayıflaması kaçınılmaz olsa da özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen geçici zayıflama doğru beslenme sayesinde önlenebilmektedir. Kış aylarında güneş ışınlarının dünyamıza daha az ulaşması nedeniyle bakteri ve virüsler daha rahat hareket edebilir hale gelirler. Öte yandan, ters orantılı olarak güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanamayan bağışıklık sistemimiz zayıflar, güçten düşer. Bu nedenle sağlıklı ve doğru beslenmeyle desteklenmesi gerekir.
Bağışıklık sistemi, vücudun mikroplara karşı kusursuz bir savunmasıdır. Bu sistemin hücreleri kemik iliğindeki ortak bir kök hücreden geliştiği gibi bu hücre ve proteinler vücudun her yanına dağılır. Hastalıklara karşı bir kalkan görevi gördüğünü söylemek mümkündür. Soğuk hava şartlarında, mevsimlerin sert bir değişikliğe uğraması ile birlikte insanlarında bağışıklık sistemi bir savaş içine girer. Bakteri, virüs, parazit gibi patojenik canlılara karşı savunma hücreleri devreye girer. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, salgın hastalıklar, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklara karşı dayanıklılık sağlar ve vücudun direncini arttırır.
Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için meyve ve sebze tüketimini arttırmak, sağlıklı beslenmek ve doktorun tavsiyesi ile birlikte vitamin takviyesi almak gerekir. Kış ayları insan vücudunun güneş ışığından oldukça az faydalandığı bir mevsimdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu C ve D vitamini gibi önemli vitaminlerin alınması gereklidir. Sizlere bağışıklık sistemini güçlendirmenin ipuçlarından ve hastalıklardan korunmanız için izlemeniz gereken yollardan bahsedeceğiz.
Hangi Gıdalar Bağışıklık Sistemini Harekete Geçirir?
Sağlıklı yaşamın en temel kaynağı bağışıklık sistemidir. Dengeli ve doğru beslenme ile bağışıklık sisteminin olması gerektiği şekilde çalışması ve güçlenmesi sağlanır. Vitamin ve mineral yönünden zengin gıdalar tüketmek bağışıklık sistemini harekete geçirir ve hücreleri yeniler.
Bağışıklık sistemini harekete geçirmenin püf noktaları;
Kaliteli ve sağlıklı beslenme, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardandır. Protein kaynaklı gıdalar, vitamin ve mineral açısında zenginliği ile sebze ve meyveler, Omega-3, ceviz ve badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
Kişisel hijyene dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Hijyen mikrop barındırma riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Dengeli bir uyku düzeni, vücudunuzun dinç ve güçlü kalabilmesi için önemlidir.
D, C ve B12 gibi değerli vitaminler mutlaka besinler yolu ile alınmalı ve besin tüketiminin dengesiz olduğu süreçlerde vitamin takviyesi alınmalıdır.
Bol bol su tüketilmelidir.
Günlük yürüyüş alışkanlığı edinilmeli, yürüyüş ile kan dolaşımınız hızlanır ve vücudunuz bu sayede uyanık kalır. Düzenli spor yapmak sağlığın korunması konusunda oldukça güçlü bir rol oynar.
Bitkisel Proteinler Bağışıklık Sisteminin Çarklarını Daha Hızlı Döndürebilir Mi?
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyan bir kalkan oluşturur. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin vücudun ihtiyaç duyduğu seviyede alınması bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir rol oynar. Protein, yağ ve vitaminlerin bağışıklık sistemindeki rolleri nelerdir?
Bağışıklık sisteminin çarklarını döndüren besinler;
Yağlar
İnsan vücudunun enerji kaynağı olan yağlar, aynı miktarda alınan karbonhidrat ve protein ile karşılaştırıldığında daha fazla enerji verdiği bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Yağ asitleri ve gliserolden oluşan bu organik bileşikler yağlar olarak adlandırılır. Vücut enerji fazlalığını yağ dokusu olarak depolar. Bitkisel yağlar, kolestrol içermez ve özünde bulunan A, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Beslenme planında bitkisel yağların ve hayvansal yağların dengeli bir biçimde alınmasına dikkat edilmelidir. Hayvansal yağlara verilebilecek en sağlıklı örnek Omega-3 yağ asidi olacaktır. Omega-3 yalnızca balık tüketiminden değil aynı zamanda kanola ve ketencik yağı gibi bitkisel gıdalardan da elde edilebilir. Vücutta üretilemediğinden mutlaka gıda yoluyla alınması gerekir.
Yağlı Tohumlar
Bağışıklık sistemine iyi gelen bu besinler vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Beslenme konusunda sağlıklı bir çeşitlilik sağlayan bu besinleri tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Yağlı tohumlara verilebilecek örnekler ise şunlardır;
Ceviz
Badem
Fındık
Ayçekirdeği
Kabak çekirdeği
Susam
Yer fıstığı
Soya
Keten
B grubu vitaminleri, mineraller, protein ve yağ açısından zengin olduklarından, vücudun ihtiyacı olan miktarı karşılamaya yetmektedir. Yağlı tohumlar sağlıklı bir besin kaynağı olsa da içerdikleri yüksek orandaki yağ sebebi ile aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Bitkisel kaynaklı olan bu besinler içerdikleri enerji miktarı sebebi ile mutlaka dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Proteinler
Proteinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve gelişmesinde önemli bir rol oynayan antikorlar için çok önemlidir. Proteinler hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunur. Sağlıklı bir beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük olarak süt ve süt ürünleri, protein açısından zengin olan et, tavuk, yumurta ve balık tüketilmelidir. Bitkisel protein kaynaklarına ise yağlı tohumlar ve kuru baklagiller örnek verilebilir.
Vitaminler
Bağışıklık sistemini ayakta tutan vitaminler vücudun olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Bu vitaminler gıdalar yoluyla alınabilir ancak beslenmenin dengesiz ve doğru olmadığı süreçlerde dışarıdan vitamin takviyesi olarak alınabilmektedir. Bağışıklık sistemine iyi gelen vitaminleri sizler için aşağıda sıraladık;
A Vitamini
C Vitamini
E Vitamini
B6 Vitamini
Folik Asit
Bu vitaminler mümkün oldukça besin yoluyla alınmalıdır. DNA sentezi, doku sentezi, güçlü antioksidan, antikor üretimi gibi insan vücudunun ihtiyaç duyduğu şekilde çalışmasını sağlar. Doğru beslenme ile bağışıklık sisteminizi yenilmez bir hale getirebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar
Hastalılardan korunmak, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve zinde bir yaşam sürmek için tüketilmesi gereken bazı gıdalar vardır. Bu gıdalar içerdikleri asit, mineral, vitamin, protein ve karbonhidrat gibi bileşikler sayesinde vücudu besler ve güçlendirir. Az biliniyor olsa da bazı baharatlar da bağışıklık sistemi için oldukça etkin bir rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar konusunda sizlere birkaç örnek hazırladık.
Zencefil
B6 ve C vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengin olan zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış aylarının beraberinde getirdiği hastalıklara karşı koruyucudur. Güçlü antioksidan etkileri ve içerdiği yüksek oranda C vitamini ile vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur. Balgam söktürücüdür ve öksürüğe iyi gelir. En önemlisi ise kansere karşı oldukça koruyucudur.
Zerdeçal
Vitamin ve mineral açısından zengin bir depo olan zerdeçal baharatı, güçlü antioksidan etkileri, antiviral ve antienflamatuar özellikleriyle bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Bu baharat içerdiği kurkumin polifenolü adı verilen bileşik sayesinde kansere, antilipidemi, Parkinson hastalığı, mide-bağırsak sistemi problemleri, Alzheimer, diyabet, obezite, Multiple skleroz gibi hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edicidir. Zerdeçal A, E, C, B grubu vitaminler ve beta karoten içerir.
Tarçın
Tarçın, kan şekeri düzenleyicisi olduğu bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Aynı zamanda antimikrobiyal besin olarak tanımlanır. Özellikle manganezin, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Zencefil ile birlikte tüketilen tarçın, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Beyin aktivitesini arttırmaya da yardımcı olur.
Badem-Ceviz-Fındık
Antioksidan özellikleri ve E vitamini açısından zenginlikleriyle bilinen badem, fındık ve ceviz, günlük önerilen miktarlarda mutlaka tüketilmelidir. Tok tutucu özellikleri sayesinde diyetlerde kullanılan yağlı tohumlardır. İçerdikleri yüksek çinko değeri sayesinde yara iyileşmesini hızlandırır. Çiğ olarak da tüketilmesi önerilen bu yağlı tohumlar aynı zamanda Omega-3 gibi yağ asitlerini de içerir.
Hindistan Cevizi
Hindistan cevizinde bulunan laurik asit ve kaprilik asitler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Bu asitler sayesinde bakteri ve virüsler vücuttan uzak tutulabilir.
Kayısı
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli bir rol oynayan kayısı, aynı zamanda bağırsak-mide sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği A, C vitaminleri ve potasyum sayesinde vücut direncini arttırır, kalbi korumaya yardımcı olur.
Sağlıklı bir yaşam, mutluluğa açılan bir kapıdır. Günlük gıda tüketimlerinin doğru ürün ve gıdalar ile yapılması, vücudun ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin, protein, yağ ve asitlerin alınması bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve kişiyi hastalıklara karşı korur. Bu yönden zengin olan ürünleri tüketmek için Rawsome sitemizi ziyaret edebilir ve sağlıklı bir yaşam için özel üretilen ürünlerimizi inceleyebilirsiniz
Son dönemin en popüler beslenme tarzlarından birisi bitki bazlı beslenmedir. Sık sık veganlıkla karıştırılan bu beslenme tarzının veganlıkla ayrılan bazı noktaları bulunur. Bitki bazlı beslenmeyi tercih eden kişiler hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak durmaya çalışırlar. Bilim dünyasına 1980'li yıllarda giren bitki bazlı beslenme, günümüzde dahi halen bilimsel araştırmalara konu olmakta ve tüm yönleriyle araştırılmaktadır.
Vitamin ve mineraller vücuttaki sistemlerin aksama olmadan çalışabilmesi için gereklidir. Her birisi vücutta kendine has görevler üstlenirler. Bu nedenle vücudun işleyişinde problemler oluşmaması adına sağlıklı ve düzenli beslenme önemlidir. Yoksa kısa, orta ve uzun vade de birtakım sağlık sorunları baş gösterebilir . Bu sorunların bir kısmı için vitamin alımı yeterli olurken bir kısmı içinse ciddi tedaviler gerekebilir.
Öğün aralarında açlığı ve kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olan sağlıklı atıştırmalıklara gösterilen ilgi gün geçtikçe büyüyor. Doğru atıştırmalığın ne olduğu konusunda kafası karışanlar için besin değeri yüksek, enerji ve tokluk hissi veren lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıkları bir araya getirdik.
Protein içeren besinler, vücudun protein ihtiyacını karşıladığından insan sağlığı ve fizyolojisi açısından oldukça önemli. Sağlıklı bir yaşam sürmenin yanı sıra vücudunun temel fonksiyonlarını yerine getirmesinde oldukça önemli bir role sahip proteinleri bitkisel besin kaynaklarından alabilirsin. İşte hem sporunu aksatmayıp hem de diyetini uygulaman için protein değeri yüksek besinler…