Tokluk hissi veren yiyecekler nelerdir? Uzun süre tok tutan yiyeceklerle sağlıklı kilo ver!

Tokluk hissi veren yiyecekler nelerdir? Uzun süre tok tutan yiyeceklerle sağlıklı kilo ver!

Sep 23, 2022Rawsome Team

Aniden bastıran açlık krizinin altında yatan nedenleri görmezden gelerek bu durumu yemeğe duyduğun sevgiye bağlıyorsan, yanılıyorsun! Zayıflamak ya da formda kalmak için uygulanan diyetlerde aniden ortaya çıkabilen açlık krizini, tok tutan yiyecekler tüketerek uykusundan uyandırmamak mümkün! Rutin beslenme düzeninde de öğünlerine tok tutan gıdalar ekleyerek lezzetten dün vermeden hayatında sağlığa daha fazla yer açabilirsin!

Eğer sen de sofradan az önce kakmana rağmen kendini buzdolabının önüne gitmekten alamıyorsan, makarna, pilav ya da ekmek çeşitleri tüketmeden doyduğunu hissedemiyorsan, porsiyon sınırlarını aşsan da “tatlı yemeden sofradan kalkmam” diyorsan, açlık krizi kaçınılmaz! Formda kalmak ya da zayıflamak adına yapılan beslenme hataları, açlık krizinin en büyük tetikleyicilerinden biri. Oysa gücünü doğadan alan, uzun süre tok tutan yiyecekler ileaçlık krizlerinin önüne geçerek sağlıklı zayıflamak mümkün!

Açlık krizi nasıl önlenir?

Gece uzun süren açlığın ardından en düşük seviyelere gerileyen kan şekerini dengelemen ve metabolizmanı harekete geçirmen için kahvaltı şart! Seni tüm gün tok tutacak yiyecekler içeren protein ağırlıklı bir kahvaltıyla açlık krizini uykusundan uyandırmadan güne başlayabilirsin. Günün ilerleyen saatlerinde öğle ve akşam yemeklerini atlamadan, ara öğünlerle de destekleyerek açlık krizini derin bir uykuya hapsetmek mümkün! Artık teknik olarak açlık krizine mesai yaptırmadan sağlıklı beslenmenin ya da zayıflamanın yolunu biliyoruz. Peki günün her anında bizi tok tutacak yiyecekler hangileri? 

İnsanı uzun süre tok tutan yiyecekler nelerdir?

Öncelikle tokluk hissiyle midenin tıka basa dolu olması arasında bir ilişki olmadığında anlaşalım. Aşırı karbonhidrat ve şekerle dolu bir midenin tokluk taklidi yapmaktan öteye gidemeyeceğini, kısa süre sonra açlık krizinin kapıya dayanacağını da şuraya koyalım. Yeterli ve dengeli beslenmenin anayasasını yazan tokluk, zayıflama operasyonunun odak noktasında yer alıyor. Uzun saatler boyunca insanı tok tutan yiyecekler de bu operasyonun atak ve savunma gücünü oluşturuyor. O zaman gelin “Tokluk hissi veren yiyecekler nelerdir?” sorusuna yanıt vermek için kısa bir mutfak gezintisine çıkalım.

Tok tutan yiyecekler listesi

Yulaf: Yüksek protein ve lif içeriği, su tutma özelliğiyle tok tutan gıdalar listesinin zirvesinde yer alan yulaf, az kalori içermesine rağmen oldukça doyurucu. İçeriğindeki karbonhidratla da kan şekerini düzenleme konusunda oldukça marifetli. Tek başına oldukça tatsız olan yulafı kahvaltılarda süt ya da yoğurtla karıştırarak, öğle ve akşam yemeklerinde salatalara ekleyerek sıklıkla tüketebilirsin. Harika bir beta glukan kaynağı olarak kan şekerini dengeleyen yulaf, bağışıklık sistemini güçlendiren tok tutan atıştırmalıklar kulvarında da yerini alıyor.İçeriğinde sağlıklı yağlar bulunan ceviz, badem, fındık, yer fıstığı gibi çiğ kuruyemişler ile tam bir lif kaynağı olan elma ya da tatlı krizlerinin ezeli düşmanı hurma ile yulafı aynı kasede buluşturarak güne enerji ve lezzet dolu bir başlangıç yapabilirsin!

Kuruyemişler: Sağlıklı yağ ve lif deposu olan kuruyemişler, çiğ ve tuzsuz olarak tüketildiğinde sağlıklı beslenmenin ve zayıflamanın yol haritasını sunarken, açlık krizlerini de kapı dışarı ediyor. Doğal stres kovucu yer fıstığı, bağışıklık sisteminin çarklarını en hızlı döndüren fındık, kanser savaşçısı badem, gençlik kaynağı ay çekirdeği, antioksidan deposu kabak çekirdeği ve daha niceleri, tok tutan atıştırmalıklar kulvarının lider koltuğunda oturuyor. Ara öğünlerde küçük bir avucu geçmeyecek ölçüde tüketeceğin tok tutan kuruyemişler ileaçlık hissini rafa kaldırabilirsin. Gün içinde ihtiyacın olan enerjiyi karşılayarak aniden bastıran uyku ve yorgunluk hissinin de önüne geçebilirsin. Üstelik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini hızlandırıp, kansere karşı da gardını alarak!

Kuru ve taze meyveler: Vitamin, mineral, antioksidan ve lif kaynağı olan meyvelerin gücünden faydalanarak tatlı isteğini bastırabilir, ani açlık krizlerinin önüne geçebilirsin. Ara öğünlerde yüksek posa içeren elma tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir, hurma, üzüm, kayısı gibi kuru meyve türleriyle sindirim sisteminle dostluk köprüsü kurabilirsin. Kusursuz bir ara öğün alternatifi olan kuru meyvelere kahvaltıda yulaf ve yoğurt ya da süt karışımında ana öğünlerde salatalarında yer vererek tokluk hissini tüm güne yayabilirsin. Kuru ve taze meyveleri süt ya da sulandırılmış yoğurtla rondodan geçirerek birbirinden lezzetli tok tutan içecekler hazırlayabilirsin.

 

Yumurta: Güne protein kaynağı yumurta ile başlayarak acıkma süresini uzatabilirsin. Her sabah düzenli olarak yumurta tüketerek vücudunun üretemediği 9 aminoasitin tamamını ona armağan edebilirsin. Bu aminoasitler neden önemli? Çünkü onlar bağırsaklardaki iştah bastırıcı hormonların salınmasını tetikleyerek teknik olarak acıksan da tokluk hissini sürdürülebilir kılıyor.

Baklagiller: Tok tutan gıdalar arasında yer alan mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller bitkisel protein kaynağı olarak zayıflama operasyonunun ana aktörlerinden biri. Posa açısından da zengin olan baklagiller, içeriğindeki dirençli nişasta sayesinde ani kan şekeri yükselmelerinin önüne geçebiliyor. Öğle yemeklerinde baklagillere daha fazla yer vererek tüm günü tokluk hissiyle geçirebilirsin. 

Yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, brokoli, ıspanak, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde yüksek miktarda posa bulunuyor. Oldukça düşük bir kaloriye sahip olmaları onları öğünlerin yıldızı haline getiriyor. Buharda pişirilen ya da çiğ olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzeleri öğle ve akşam yemeklerinde tüketmeyi alışkanlık haline getirerek daha az kaloriyle daha uzun bir tokluk hissi yaşayabilirsin. 

Doğal lif ve protein kaynağı granola

Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için güne kaliteli karbonhidrat içeren, protein deposu bir kahvaltıyla başlamak şart! Eğer sen de kahvaltı hazırlamak için erken kalkmak yerine uyumayı tercih edenlerdensen, yalnızca 1 dakikada hazırlayabileceğin sağlıklı ve lezzetli bir önerimiz var. Doğru beslenmenin az yemekten daha önemli olduğunu çok iyi bilen Rawsome’ın %100 doğal, katkısız, glütensiz, koruyucusuz granola çeşitlerinden birini seçerek kendine tok tutan gıdalar içeren bir kahvaltı hazırlayabilirsin. Yalnızca kahvaltıda değil tüm ana ve ara öğünlerde tüketebileceğin Rawsome granola çeşitleriyle açlık krizlerine karşı önlemini alarak zayıflama operasyonunu başarıya ulaştırırken, yaşamında sağlığa daha fazla yer açabilirsin. 

Glütensiz yulaf ve tok tutan kuruyemişler sahnede!

Glütensiz yulafın ana aktör olduğu Rawsome granola çeşitlerinde fındık, kabak ve ay çekirdeği gibi tok tutan kuruyemişler, sahneyi vitamin ve mineral dostu hurma, bağırsak ve mide koruyucusu gün kurusu kayısı, yaşlanma karşıtı kuru üzüm, doğal bir antibiyotik olan dut kurusu gibi kuru meyvelerle paylaşıyor. Doğanın şifalı elini temsil eden zeytinyağı, mutluluk kaynağı kakao, kan şekerini dengeleme ve metabolizmayı hızlandırma konusunda ustalık belgesine sahip tarçın da içeren çeşitleriyle her türlü lezzet arayışlarına cevap veriyor. Rawsome granola çeşitlerini süt ya da yoğurtla karıştırarak öğünlerine sağlık ve lezzet kazandırabilir, evde, okulda, işte her yerde ve günün her anında gün boyu bitmek bilmeyen bir enerji depolayabilirsin!

%100 doğal, katkısız, glütensiz, koruyucusuz granolalarımız, öğünlerinin en enerjik ve en tatlı partneri olacak! Bizimle henüz tanışmadıysan rawsome.com.tr'de, Trendyol’da, Metro Marketlerde, MacroCenter mağazalarında ve daha birçok yerde buluşmaya ne dersin?

More articles