Yalnızca diyette değil, rutin beslenme düzeninde de aniden kapıyı çalabilen tatlı krizleri, hepimizin en büyük sorunu. Peki günün herhangi bir anından rol çalarak tek başına sahnelerin tozunu artıran, çoğunlukla yemeklerden sonra kendini gösteren tatlı krizleri neden olur? Tatlı krizinin tetikleyicileri nelerdir? Tatlı krizleri nasıl önlenir? Tüm bunların yanıtlarını ve daha fazlasını sizin için araştırdık.
Sağlıklı beslenmenin altın kuralı, vücudumuz için gerekli besinleri uygun ölçülerde tüketmektir. Bu gıdalardan herhangi birini, örneğin karbonhidratları oyunun dışına ittiğimizde ya da formda kalmak için yiyeceklerle aramıza mesafe koyduğumuzda, pusuda bekleyen tatlı krizi kıskaçlarını gösteriyor. Bu noktada vücudun savunma gücü de kalmadığı için, kendini içi aşırı şeker ve karbonhidrat dolu tatlılara teslim ediyor. En kötüsü de sağlıklı beslenme ya da formda kalmak adına kulaktan dolma bilgilerle yapılan her diyette, tatlı krizi kaçınılmaz bir hal alıyor. Rutin beslenme düzeninde de yapılan yanlışlar, “Tatlı krizleri neden olur?” sorusuna karşılık veriyor. Peki diyet ya da rutin beslenme sırasında yapılan hangi hatalar meydanı tatlı krizlerine bırakıyor?
Tatlı krizi neden olur?
“Tatlı krizi neden olur?” sorusuna bilimin penceresinden baktığımızda karşımıza hipoglisemi, vitamin, mineral ve karbonhidrat eksikliği, duygusal faktörler ve alışkanlıklar çıkıyor. Ara öğün içermeyen beslenme alışkanlığı, uzun süreli açlık nedeniyle hipoglisemi yani kan şekerinin hızlı düşmesine neden olarak tatlı krizinin yüzünü güldürüyor. Tam da bu noktada “Yemekten sonra tatlı yeme isteği neden olur?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. Eğer öğünlerinde makarna, pilav, börek gibi aşırı karbonhidrat içeren yiyeceklere daha fazla yer veriyorsan, kan şekerinde yaşanan agresif dalgalanma nedeniyle tatlı isteğinin önüne geçebilmen oldukça zor! Günlük karbonhidrat tüketimi ile tatlı krizi arasındaki yakın ilişkiyi kulak arkası etmemen gerekiyor. Karbonhidrat kontrollü tüketildiğinde, tatlı kriziyle başa çıkmak, güçlü bir sindirim sistemiyle tatlı krizlerine meydan vermemek mümkün!
Katı diyet tatlı krizi nedeni olabilir mi?
Vücudun yapı taşlarını oluşturan demir, magnezyum, çinko, kromdan yoksun bir diyet, tatlı krizi açısından büyük potansiyel taşıyor! Tüyler ürperten depresyon, aşırı yeme isteğiyle birlikte tatlı krizlerini yaşamın merkezine getiriyor. Çikolata, bisküvi, şekerleme gibi bağımlılık yapıcı özelliğe sahip atıştırmalıklar da zamanla alışkanlık haline dönüşebiliyor. Tatlı krizi kıllığına giren alışkanlıklar, sen fark etmeden yaşamını esir alıyor! Üstelik yüzlerce kaloriyi de saniyeler içinde vücuduna yükleyerek…
Tatlı krizine ne iyi gelir?
Tatlı krizinin zamanlaması, vücudumuz için kritik öneme sahip. Eğer kriz kapıyı yemekten hemen sonra çaldıysa vay haline! Yemeğin ardından tüketilen tatlı sindirilemediği için hızla yağa dönüşerek kilo almaya neden oluyor. Böyle durumlardaki tatlı krizine ne iyi gelir? İlk akla elen akışkan kremasının altında bin bir çeşit çikolata ve şekerleme gizleyen kalori bombası çeşit çeşit tatlılar olsa da doğa, tatlı krizlerini atlatmanın şifreleriyle dolu. Badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi magnezyum açısından güçlü kuru yemişler, doğal şeker içeren hurma, üzüm, kayısı gibi meyveler bir araya gelerek tatlı krizlerine sağlıklı çözümler sunuyor. Güçlü bir protein kaynağı olarak vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip protein ve meyve barları ile granola çeşitleri, sadece diyet dönemlerinde değil rutin beslenme sırasında da ortaya çıkabilen tatlı krizlerine meydan okuyor. Bunu yaparken de atıştırmalıklara sağlık odaklı yeni bir kimlik kazandırıyor.
Tatlı krizine iyi gelen 10 gıda
- Badem: E vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından oldukça zengin olan badem, düşük karbonhidrat ve yüksek posa içeriğiyle tatlı krizlerinin ezeli düşmanı. Tok tutucu özelliğiyle ani kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçerek tokluk hissini gün boyu sürdürülebilir kılıyor. Kötü kolesterol ve kanser savaşçısı olarak da sağlıklı beslenmenin anayasasında yerini alıyor.
- Yulaf: Doğal bir protein ve lif kaynağı olan yulaf, bu özelliğiyle de tok tutan gıdalar arasında sağlık bekçisi bir role sahip. İçeriğindeki yüksek lif oranıyla kan şekeri seviyesini düzenleyerek tatlı krizlerinin önüne geçtiği gibi kilo kontrolünü de destekliyor. Kahvaltılarda tüketeceğin küçük bir kase yulaf ile gün içinde ihtiyacın olan enerjiyi vücuduna depolayabilirsin. Böylece aniden kapına dayanan tatlı krizlerine karşı vücudunun direncini artırabilirsin.
- Yer fıstığı: 30’dan fazla vitamin ve mineral içeren yer fıstığı, doğal bir lif ve yağ kaynağı olarak tatlı krizlerine meydan okuyor. Günde bir avucu geçmemek şartıyla çiğ olarak tüketildiğinde vücudun günlük enerji kaynağını karşılıyor. Doymuş yağ oranı oldukça yüksek olan yer fıstığı, içerisinde bulunan C vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lif açısından oldukça zengin yulafla aynı kasede buluşturacağın şeker içermeyen yer fıstığı ezmesiyle tatlı krizlerini derin bir uykunun kucağına hapsedebilirsin!
- Hurma: 100 gramında 6,7 gram lif bulunan hurma, sindirim sistemini güçlendirerek açlık krizlerinin önüne geçiyor. Potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum gibi vücudun demir başı olan çok sayıda vitamin ve mineral içeren yönüyle günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. İçeriğinde bulunan selenyum ve C vitamini ile mikrop ve virüslere savaş açarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Doğal bir stres kovucu olarak da yoğun stres altındayken ortaya çıkan aşırı yeme isteğini yaşamdan uzaklaştırıyor.
- Elma: Güçlü bir sindirim sisteminin aranılan aktörlerinden olan elma, bağışıklık sisteminin de savunma gücünü oluşturuyor. Eğer sen de güçlü bir sindirim sistemine sahip olarak tatlı krizlerini hayatından çıkarmak istiyorsan şekerini doğanın mucizevi gücünden alan, antioksidan kaynağı elmayı ana ve ara öğünlerine eklemeyi ihmal etme! Çok sayıda vitamin ve lif açısından oldukça zengin olan elmayı kahvaltıda yulafla birlikte ara öğünlerde üzerine tarçın ekleyerek tüketebilir, böylece kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçerek gün boyu tokluk hissi yaşayabilirsin!
- Fındık: İçeriğindeki zengin E vitaminiyle tam bir sağlık deposu olan fındık, çelik gibi bir sinir sisteminin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Mutluluk hormonu seratonin, uyku düzenleyici melatonin, adrenalin hormonu olarak bilinen epinefrin hormonlarının salgılanmasını sağlayan B6 vitamini açısından da oldukça zengindir. Çoğunlukla başımıza gelen sevimsiz olaylar sonucu kapıyı çalan tatlı krizlerine B6 vitamini ile karşı koymayı başaran fındık, yüksek miktardaki doymamış yağ ve lif oranıyla da oldukça doyurucu.
- Kabak çekirdeği: En güçlü magnezyum kaynaklarından biri olan kabak çekirdeği, antioksidan ve lif açısından da oldukça zengin besinler arasında yer alıyor. Magnezyumun marifetli elleriyle kan şekerini düzenlerken, sinsice gelen tatlı krizlerine kapının dışını gösteriyor. İyi bir magnezyum kaynağı olması sayesinde kabak çekirdeği tüketerek uykusuzluk sorununun önüne çekebilmek mümkün. Günde bir avucu geçmeyecek ölçülerde tüketeceğin çiğ ve kavrulmamış kabak çekirdeği ile bağışıklık sistemini destekleyerek yaşamında sağlığa daha fazla yer açabilirsin.
- Ay çekirdeği: Yüksek bir protein içeriğine sahip olan ay çekirdeği, aynı zamanda doğal bir antidepresan. Yedikçe yedirten özelliğini de buradan alıyor desek yeridir. Bitkisel bir protein olarak tok tutucu özelliğiyle karbonhidratlara diz çöktürerek sahnelerin tozunu attıran ay çekirdeği, çiğ ve tuzsuz olarak tüketildiğinde alamet-i farikası da ortaya çıkıyor. Kardiyovasküler sistemin tüm askerleri üzerinde koruyucu bir kalkan oluştururken, dolaşım sistemini de destekleyerek tansiyonu düzenliyor.
- Çiya tohumu: Doğal bir protein kaynağı olan çiya tohumu yüksek doyuruculuk özelliğiyle diyetlerin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Sodyum, potasyum, magnezyum, demir, çinko ve bakır açısından oldukça zengin olması ve sütten tam 6 kat daha fazla kalsiyum içermesi nedeniyle bitki bazlı beslenme biçimini benimseyenlere rehberlik ediyor. Çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahip olmasıyla bilişsel performansı ve bağışıklık sistemini destekliyor. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen, kan basıncını dengeleyen çok yönlü özelliğiyle sağlığı yaşamın merkezine getiriyor.
- Ceviz: Kabuklu kuruyemişler arasında en yüksek antioksidan özelliğine sahip olan ceviz, kabuğunun içinde yüksek miktarda E vitamini, melatonin ve polifenol bileşiklerini buluşturuyor. Araştırmalar düzenli ceviz tüketiminin uzun süreli tokluk hissi yarattığını ve kötü kolesterolü düşürmeyi desteklediğini gösteriyor. İçeriğindeki bileşiklerle strese karşı savaşarak tatlı krizlerine karşı savunma kalkanı oluşturuyor. Güne 2 ceviz tüketerek başlamayarak günün enerjisini vücuduna depolayıp, tatlı krizlerine karşı da gardını alabilirsin!
Sağlıklı atıştırmalıklar tatlı krizine engel olabilir mi?
Günlük beslenmede olduğu gibi diyette tatlı da diğer gıdalar kadar önemli. Peki tatlı krizlerinde başrolü kapan atıştırmalıkları sağlıklı bir şekilde tüketmenin yolu yok mu? Elbette var. Atıştırmalıklar ve sağlık konusu sandığın kadar birbirinden uzak kulvarlarda değil. Doğal stres kovucu yer fıstığı, kanser savaşçısı badem, gençlik kaynağı ay çekirdeği, antioksidan deposu kabak çekirdeği ile gücünü birleştiren protein ve meyve barları, tatlı krizlerinde hayat kurtarıcı bir pozisyonda! Antioksidan özelliğiyle vücudunu toksinlerden arındırarak doğal bir antidepresan görevi gören kakao da içerebilen bu atıştırmalıklar, endorfin yani mutluluk hormonu deposu! Kan şekerini dengeleme ve metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahip tarçın da tek başına “Şeker krizine ne iyi gelir?” sorusunun karşılığını vererek protein ve meyve barlarındaki yerini alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil ve zerdeçalı da oyuncuları arasına katan protein ve meyve barları, doğanın şifasını ziyafete dönüştürürken, doğal bir şeker olan fruktoz içeren elma ve hurma gibi meyvelerle de lezzet ve sağlık ikilisinin elçiliğini üstleniyor.
Diyette ama tatlı krizindeysen, sağlıklı atıştırmalıklar tüketilir mi?
Enerjisini ve lezzetini doğadan alan, katkı maddesi ve koruyucu içermeyen protein ve meyve barları, her türlü diyette uygun miktarda tüketilebiliyor. Sağlıksız atıştırmalıklara kıyasla yüksek bir protein konsantrasyonuna sahip olan bu atıştırmalıklar, kas inşa etme sürecini hızlandırırken tok tutma özelliğiyle de açlık krizlerine geçit vermiyor. Masum bir şeker olan fruktoz içerse de meyvenin de fazlası zarar! Protein ve meyve barları günlük tüketilmesi gereken meyve miktarını da tek bir pakette buluşturuyor.
Ani tatlı krizlerine karşı sağlıklı atıştırmalıklarla gardınızı alın!
Vitamin, mineral ve proteinin yanı sıra bitkisel lif açısından oldukça zengin olan sağlıklı atıştırmalıklar, sağlıklı beslenmenin de yol haritası sunuyor. Aniden bastıran tatlı krizlerine karşı önlemini almak, günün koşturmacası sırasında kaybettiği enerjiyi geri kazanmak isteyenler, sportif ve hareketli yaşamı benimseyenlerle sağlık ve lezzet düşkünlerini tek bir pakette buluşturuyor. Vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlı olduğu anlarda tüketicilerin sağlık asistanlığını üstleniyor.
Evde, okulda, işte, her yerde ve günün her anında!
Diyette tatlı krizi sorunuyla baş etmekte zorlanıp, “Her şeyden vazgeçerim ama tatlıdan asla!” diyenlerdensen, içi aşırı şeker ve karbonhidrat dolu, yedikçe yedirten tatlılar yerine sağlıklı atıştırmalıkları denemeye ne dersin? Yer fıstığı, badem, fındık gibi besleyici özelliğe sahip kuruyemişlerle hurma, elma, vişne gibi şekerini doğanın gücünden alan meyveleri buluşturan Rawsome protein ve meyve barları; evde, okulda, işte, her yerde ve günün her anında yanında!
Rawsome ile tatlı krizlerine geçit yok!
Doğru beslenmenin az yemekten daha önemli olduğunu çok iyi bilen Rawsome, %100 doğal, katkısız, glütensiz, vegan ve koruyucusuz 13 protein ve meyve barıyla günün enerjisini karşılarken sürdürülebilir sağlığı yaşamın merkezinde konumluyor. Yalnızca ara öğünlerde değil ihtiyaç duyduğun her anda tüketebileceğin Rawsome sağlıklı atıştırmalıklarla tatlı krizlerinin önüne geçerken, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinebilirsin. Hurma, erik, elma, vişne, gojiberry gibi meyveleri yer fıstığı, fındık, hindistancevizi, badem, kabak ve ay çekirdeği gibi işlenmemiş çiğ kuruyemişlerle bir araya getiren Rawsome protein ve meyve barları, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlarla bağışıklık sistemini desteklerken, rafine şekere kapının dışını gösteriyor. İçeriğinde yer alan işlenmemiş ürünlerle protein ve meyve barlarına sağlık ve lezzetten ödün vermeden vegan bir yaklaşım getiriyor.
%100 doğal, şeker ilavesiz, katkısız, vegan, glütensiz ve koruyucusuz protein meyve barlarımız öğünlerinin en enerjik ve en tatlı partneri olacak! Bizimle henüz tanışmadıysan rawsome.com.tr'de, Trendyol’da, Metro Marketlerde, MacroCenter mağazalarında ve daha birçok yerde buluşmaya ne dersin?